тестостерон
тестостерон
тестостерон
тестостерон

Как влияе хормонът тестостерон върху мъжкото здраве?

Споделете ни в социалните мрежи...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Наред с поддържане на сексуалната функция при мъжете, хормонът тестостерон влияе върху целия метаболизъм на организма. Какви са функциите му? Научете в следващите редове.

За правилно функциониране мъжкото тяло има нужда от определени хормони, един от които е тестостерон

Тестостерон е мъжки полов хормон, който се образува главно в семенниците (тестисите) и в много по-малки количества в надбъбречната жлеза. Благодарение на него се формират и вторичните полови белези – промяна в гласа, окосмяване и др.

Тестостеронът, който се смята за мъжки хормон, всъщност се открива и в женския организъм. Тестостерон се произвежда в яйчниците, но в много по-малки количества (от 20 до 40 пъти по-малко, от колкото при мъжете).

Тестостеронът отговаря за поддържането на отлично физическо здраве на мъжете. Освен това, той има ключова роля за поддържане на енергичността и сексуалната активност, плодовитостта и мускулната маса. Тестостеронът осъществява сигурна протекция срещу остеопороза. Този факт обяснява и защо това заболяване е по-рядко срещано при представителите на силния пол.

С напредване на възрастта нивата на тестостерон постепенно се понижават

За изграждане и поддържане на мускулатурата, тялото на мъжа се нуждае от тестостерон. Хормонът притежава подчертан анаболен ефект, който се изразява в увеличен синтез на протеини в клетките и отлагане на белтъчини в мускулите. Когато нивата му са ниски, често се стига до понижаване на мускулната маса и увеличаване количеството на телесната мазнина. Това е причината при недостиг на хормона да започне постепенно отслабване на мускулатурата. Освен мускулите, при силно понижени нива на тестостерон в кръвта се засяга и сърдечният мускул. Процесът е свързан с прогресираща сърдечна слабост.

Според учените, недостатъчното количество тестостерон води и до повишени нива на холестерол и последваща атеросклероза

Ниските тестостеронови нива водят и до повишаване на кръвното налягане, натрупване на мазнини в коремната област и увеличен риск от инфаркт. Наднорменото тегло, от своя страна, е рисков фактор за развитие на диабет тип 2.

Влияние на тестостерона върху имунната система

Тестостеронът влияе и съществено върху състоянието на имунната система. Прилагането му при хора с автоимунни заболявания води до подобряване на апетита и повишаване на телесното тегло. Освен това се улеснява зарастването на рани и се повишава устойчивостта към инфекциозни заболявания.

Ниските тестостеронови нива увеличават риска от костни фрактури при мъжете след 50-годишна възраст

Тестостеронът играе важна роля в процеса на костно изграждане. Различни проучвания показват, че всеки десети мъж след 50-годишна възраст е с остеопороза. Все повече специалисти посочват, че мъжете с ниски серумни нива на тестостерон са по-раздразнителни и с понижено настроение. Това може да доведе до депресия, намалена концентрация, тревожност и нарушения в паметта.

Ниските серумни нива на тестостерон влияят съществено и на психичното здраве

Както споменахме, понижените нива на тестостерон са причина за потиснато настроение и проблеми с концентрацията. Сънливостта и чувството за постоянна умора са едни от основните признаци за спад в нивата на хормона. Тези симптоми също могат да са сигнал за нарушена функция на репродуктивната система, при което също се наблюдава нисък тестостерон.

Една от възможните причини за поява на еректилна дисфункция е недостатъчното количество тестостерон

Еректилната дисфункция невинаги се причинява от понижени тестостеронови нива. Тя може да се дължи и на диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, заболявания на простатата и др. В случай, че не се касае за тези заболявания, най-вероятно еректилната дисфункция се дължи на понижено ниво на тестостерон.

Природните продукти са най-предпочитаните средства за повишаване на тестостерона

Приемането на тестостерон крие сериозни рискове за здравето, поради нежеланите странични ефекти, които имат синтетичните хормонални препарати. Поради това специалистите са категорични, че в случай на ниски нива на тестостерон и понижена сексуална функция е удачен приемът на нехормонални природни продукти.

Именно такъв е продукта Камагра/Kamagra®, чиито съставки имат допълващ ефект при постигане и задържане на ерекцията. Камагра няма странични ефекти и може да се използва продължително време. Комбинацията от ефективни съставки, прави Камагра все по-предпочитана от мъжете, които имат ниски тестостеронови нива и различни сексуални проблеми.

Една от съставките, включени в продукта – Трибулус терестрис, представлява нехормонален екстракт с изразено андрогенно действие. Научно доказано е, че Камагра повишава нивото на тестостерон с 33%.

Останалите три съставки на Камагра – жен-шен, йохимбе и L-аргинин, оказват допълнително стимулиращо действие върху либидото и физическата издръжливост при мъжете. Освен, че е напълно безопасен при продължителна употреба, Камагра е и лесно приложим и икономически изгоден.

borola
Споделете ни в социалните мрежи...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Коментари

avatar