Преждевременна еякулация – кошмарът на всеки мъж!

Преждевременна еякулация – коя е истинската причина

Преждевременна еякулация е широко разпространен и често срещан сексуален проблем, който може да засегне всеки мъж. В редовете по-долу ще научите всичко нужно за сексуалната дисфункция и какви стратегии се прилагат за преодоляването ѝ.

Какво е „преждевременна еякулация”?

Преждевременното еякулиране е сексуално смущение, което се характеризира с настъпване на оргазъм прекалено рано, преди мъжът да пожелае да достигне такъв. Ранната еякулация е често срещан проблем, като данни сочат, че един на трима мъже във възрастовия диапазон между 18 и 59 години изпитва смущението през определен период от живота. Ако се случва рядко, преждевременната еякулация не буди повод за притеснения. Смущението може да се разглежда като сериозна сексуална дисфункция, ако:
• винаги или в много чести случаи се достига оргазъм след около минута от започване на полов акт
• често или почти във всички случаи мъжът е неспособен да забави еякулацията по време на полов акт
• мъжът изпитва силен стрес и напрежение и избягва сексуален контакт

Кои мъже могат да бъдат засегнати от преждевременна еякулация?

Всеки мъж може да бъде засегнат от сексуалното смущението.
С най-висока честотата то се проявява при:

Banner
 • мъжете под 40-годишна възраст
 • младежи, преминали пубертета
 • мъжете с малък сексуален опит
 • тези мъже, които не водят редовен полов живот

Класификация на сексуалното смущение

Първична преждевременна еякулация
Тя възниква винаги или почти при всеки полов акт, още с началото на сексуалната активност на мъжа. Счита се, че смущението може да продължи през целия живот. По-често се причинява от фактори с психологически характер.

Вторична преждевременна еякулация
Смущението се смята за придобито след множество сексуални контакти без преждевременно еякулиране. Може да бъде резултат както от психологически, така и от физически фактори.

Рискови фактори за настъпване на преждевременна еякулация

психологически фактори

Психологически фактори
Смята се, че факторите с психологически характер са сред основните причини за поява на сексуалното смущение. Те са и тези, които поставят мъжете, засегнати от проблема, в порочен кръг. Освен че провокират смущението, те задълбочават още повече проблема, като усилват негативните фактори, довели до появата му. Като главни психологически фактори, водещи до преждевременна еякулация, може да се разглеждат по-долу посочените причини.

Тревога, притеснение и стрес
Тези фактори най-силно допринасят за възникване и задълбочаване на редица сексуални проблеми, в това число и преждевременна еякулация. Те могат да бъдат пряко свързани със сексуалното преживяване или да възникват по множество други причини. За овладяване на сексуалните смущения е важно да се установят реалните виновници за тревожността, притеснението и силния стрес. Да се работи в насока за подобряване на психологическото благосъстояние на мъжа, като това може значително да подобри и интимното му представяне.

Депресивни състояния
Ниското самочувствие, проблемите в начина, по който мъжът вижда тялото си, изпадането в депресивни състояния и други дълбоколичностни проблеми несъмнено повлияват сексуалния живот. Те могат да станат причина както за некачествено представяне по време на полов акт и изпитване на смущения, така и за пълно нежелание за иницииране на интимен контакт. Насърчаваме всеки, изпитващ тежестта на депресията, да потърси професионална помощ от специалист.

Проблеми със сексуален характер
Проблеми от интимно естество също могат да повлияят негативно цялото сексуално преживяване, включително и да станат повод за преждевременна еякулация. Такива могат да бъдат предишен негативен сексуален опит и други смущения, възникващи в хода на половия акт. Към тях спадат още безразборни сексуални контакти, бърз и неангажиращ секс или сексуални проблеми с интимния партньор. Нереалистичните очаквания за секса или прекалено високите изисквания на партньора също повлияват негативно представянето в леглото. Травматични събития от миналото, като „хващане” в интимен момент или тежко травмиращо преживяване могат да доведат до сексуални дисфункции, включително и преждевременна еякулация.

Физически фактори

 • проблеми с простатата
 • възпалителни заболявания на пикочния мехур
 • хиперактивност или хипоактивност на щитовидната жлеза
 • травми на гръбначния мозък
 • диабет
 • множествена склероза
 • хипертония
 • остеохондроза
 • хормонален дисбаланс
 • абнормални нива на различни невротрансмитери (напр. серотонин)
 • еректилна дисфункция
 • свръхчувствителност на половия орган
 • прием на определени медикаменти
 • алкохолизъм

Стратегии за преодоляване на сексуалното смущение

консултация със специалист

Консултирайте се със специалист, ако често изпитвате преждевременна еякулация. Не забравяйте, че единичните случаи на смущението не винаги означават, че страдате от сексуална дисфункция. Само след разговор с професионалист могат да се установят реалните причини за проблема, дали имате нужда от терапия и каква да бъде тя.

Ето някои от най-честите практики, използвани за преодоляване на сексуалното смущение:

Психотерапия
С нея се цели да се адресират изпитваните негативни емоции, които водят до поява на сексуални проблеми. След като се посочат реалните причини, се търси решение, което да спомогне за овладяване на интимните смущения. Психологическата терапия помага на мъжете да се отпуснат и да забравят за страховете и притесненията си относно секса. По този начин благоприятно се повлиява мъжкото самочувствие и увереност в сексуалните способности за удовлетворяване на нуждите на партньора.

Поведенческа терапия
Тя има за цел да спомогне за установяване на контрол над собственото тяло за успешно забавяне на еякулацията. Включва техники като „Метод на стискането” и „Методът Спри-Започни”. Популярният „Метод на стискането” включва леко стискане на половия орган от партньора малко преди настъпване на еякулация. С него се цели да се започне разпознаване на чувството, изпитвано преди достигане на оргазъм. След като то се установи, мъжът може да „тренира”, за да забави еякулацията.
Техниката Спри-Започни се характеризира със стимулация на пениса до момент, в който достигането на оргазъм е съвсем близо. Тогава партньорът спира стимулацията, изчаква докато силната възбуда отмине, и започва отново. След това практиката се повтаря 3 пъти. На четвъртия път се достига оргазъм. По този начин се цели налагане на контрол над процеса на еякулация.

Природосъобразен начин на живот
Мъжете, засегнати от сексуални дисфункции, е добре да обърнат специално внимание върху начина си на живот. Удачно е, ако желаят да се справят със смущенията, да следват здравословен режим на хранене и да отделят време за спорт в ежедневието си. Добре е още да се откажат от вредните за здравето привички и да полагат целенасочени усилия за справяне със стреса и негативните емоции.

Натурален подход при овладяване на преждевременна еякулация

Сред техниките за преодоляване на преждевременна еякулация се отличава един алтернативен метод, представляващ комплекс от природни екстракти. Тези натурални афродизиаци са познати от векове в традиционната медицина като средства за успешно справяне с изпитваните сексуалните смущения без риск за здравето. С най-мощно действие се различават екстрактите от Женшен, билката Бабини зъби (Трибулус терестрис), лечебното растение Мака и естествената аминокиселина L-аргинин.

Изброените билкови екстракти подпомагат сексуалното здраве по естествени механизми. Комбинацията от тях благоприятства за снемане на стреса, психическото и физическото напрежение, които могат да съпътстват половия акт. Спомага за повишаване на сексуалното желание, подобряване на мъжките способности и постигане на пълно сексуално удоволствие и от двамата партньори. По този начин се повишава увереността и самочувствието на мъжете, положително се повлиява психическото им благосъстояние и се укрепва интимната връзка с партньора.

Посоченото съчетание от природни афродизиаци дава дългосрочно решение на сексуалните смущения без да представлява опасност за мъжкото здраве. Научно доказаното положително действие на природната комбинация се проявява след продължителен прием.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP).