Начало » Ниско либидо – сексуален проблем, засягащ и двата пола

Ниско либидо – сексуален проблем, засягащ и двата пола

4.9
(121)
ниско либидо при мъжете

Ниско либидо е сексуална дисфункция, която повлиява негативно интимния живот и на мъжете, и на жените. Причините за появата ѝ и методите за справяне с нея обстойно ще посочим в публикацията.

В статията ще прочетете:

Какво представлява сексуалното смущение „ниско либидо”?

Понижаването или пълната загуба на либидо е нарушение на сексуалното желание и интерес към половия акт. Проблемът е често срещан и при двата пола, като може да се появи във всеки етап от живота, независимо от възрастта. Сексуалното смущение при мъжете се обозначава като „ниско либидо”, а при жените често се използва терминът „фригидност”. Той обаче включва в значението си по-широк кръг от сексуални дисфункции, в това число и ниска или липсваща сексуална ангажираност по време на полов акт и неспособност за постигане на оргазъм.

Кой страда най-често от ниско либидо?

тестостерон-стареене

Може да се счита, че честотата на изпитваните сексуални дисфункции, включително и намаляване на либидото, нараства с напредване на възрастта. За това по-възрастните представители и на двата пола е по-вероятно да имат по-ниско либидо. Трябва да се има предвид обаче, че силата на сексуалното желание при всеки човек е различна и не съществува понятие като „нормално либидо”. Сексуалното влечение варира според редица физически и психологически фактори. Но ако се забележи значителен спад в желанието за полов контакт за продължителен период от време, който причинява тревога и проблеми в интимната връзка, е нужно да се потърсят първопричините за поява на смущението и да се работи в посока за разрешаване на проблема.

Основни причини за ниско либидо и при двата пола

Проблеми в отношенията с интимния партньор
Една от главните предпоставки за влошаване на сексуалното желание са именно проблеми в интимната връзка. В изброените по-долу негативни фактори може да се открие истинската причина за понижаване на либидото и при мъжете, и при жените.

Фактори
монотонност в интимните отношения
загуба на сексуално привличане
конфликти и нерешени проблеми с интимния партньор
влошаване на отношенията
загуба на доверие между партньорите
поява на тревожност и страхове
сексуални проблеми с физически характер

Сексуални дисфункции
Те се разглеждат като едни от главните причини за загуба на желание за секс, дискомфорт при полов акт и неспособност за постигане на удоволствие.

Сред дисфункциите, които могат да „погубят” сексуалното желание, са:
проблеми с еякулацията
еректилна дисфункция (импотентност)
вагинална сухота
вагинизъм (състояние на затруднение или невъзможност за изпълняване на полов акт поради неволно стягане на влагалищните мускули)
болка по време на сексуален акт
трудно или невъзможно постигане на оргазъм

Тревога, стрес и изтощение
Неслучайно тези три фактора са сред основните психологически причини за потискане и загуба на либидо. Те оказват влияние върху всеки един аспект от физическото и менталното благосъстояние. Могат както да намалят либидото в еднократни случаи, така и да доведат до дълговременна липса на сексуално желание и при двата пола.

Депресивни състояния
Депресията има много лица и дълбоко се различава от обикновеното чувство за тъга и неудовлетвореност. Депресията може да нанесе огромни щети върху психическото здраве, като неминуемо се отразява върху сексуалното желание и цялостния интимен живот. Намаляването на либидото е и често срещан страничен ефект от приема на антидепресанти.

Бременност и следродилен период

Бременност и следродилен период

Загубата на сексуално желание при жените е често срещана по време на периода на бременността и след раждането на детето.

Това се свързва с:
дисбаланс в хормоналните нива
повишаване на напрежението и тревогата
промени в тялото и начина, по който жената вижда себе си
промени в социалните роли и приоритетите на мъжа и жената
мора, изтощение и изпадане в депресивни състояния
изпитване на физическа болка

Менопауза и андропауза като причини за ниско либидо

Както вече споменахме, напредването на възрастта е една от основните причини за естествено настъпващи процеси, които намаляват либидото. Това са навлизането в период на менопауза при жените и андропауза при мъжете. Тези периоди от живота се характеризират с намаляване на производството на основните полови хормони тестостерон при мъжете и естрогени при жените. Спадът в нивата на тези хормони довежда до редица смущения с физически и психологически характер, много от които пряко засягат сексуалния живот. Появяват се дисфункции, като еректилни смущения, намаляване на либидото, трудна възбудимост, трудно осъществяване на полов акт и достигане на удоволствие от него. Хормоналните дисбаланси през тези периоди не бива да се неглижират, а при наличие на оплаквания с по-голяма тежест непременно да се потърси помощ от специалист.

Здравословни състояния и заболявания

Редица лекувани, неглижирани или неоткрити състояния и заболявания могат да сложат край на желанието за секс или трайно да го намалят.

Състояния и заболявания
нисък тестостерон
хормонален дисбаланс
диабет
метаболитен синдром
сърдечно-съдови заболявания
заболявания на щитовидната жлеза
бъбречни заболявания
високи нива на холестерол
високо кръвно налягане
наднормено тегло и затлъстяване
сънна апнея
злокачествени заболявания
претърпени операции
Прием на определени медикаменти
антидепресанти
медикаменти за хипертония
лекарствени средства при терапия на уголемена простата
орални контрацептиви
химиотерапевтични препарати
антихистамини
антикоагуланти
определени лекарства против косопад
Лоши житейски навици като причини за ниско либидо
следване на нездравословен режим на хранене
липса на важни витамини, минерали и други нутриенти
злоупотреба с алкохол
употреба на наркотични вещества
тютюнопушене
заседнал начин на живот
проблеми със съня и липса на качествена отмора
Методи за преодоляване на сексуалния проблем „ниско либидо”
провеждане на консултация със специалист
установяване на възможните причини за поява на проблема
стартиране на полезни практики за подобряване начина на живот (следване на здравословен хранителен режим и повишаване на двигателната активност)
отказ от вредните навици
полагане на усилия за налагане на контрол над стреса
подобряване на отношенията с интимния партньор
консултация с личния лекар относно приеманите медикаменти, евентуална замяна или промяна в дозировката
назначаване на подходящо лечение, ако се касае за понижаване на либидото вследствие на здравословен проблем
алтернативни природни методи, включващи безопасни естествени билкови екстракти с подсилващо сексуалното желание действие

Естествен подход при овладяване на проблема „ниско либидо” и при двата пола

естествен подход

За повишаване на либидото и при двата пола може да се приложи напълно естествен подход, представляващ прием на комбинация от билки – афродизиаци. Това са познатите от векове Женшен, Мака, Бабини зъби (Трибулус терестрис), в съчетание с естествената аминокиселина L-аргинин. И четирите природни екстракта имат мощно действие, насочено към овладяване на сексуалните дисфункции, изпитвани от мъже и жени. Комбинацията от тези натурални афродизиаци усилва по естествен механизъм сексуалното желание и при двата пола, изостря чувствителността на сетивата за несравнимо сексуално изживяване. Спомага за снемане на психическото и физическото напрежение и усилва насладата от сексуалния акт и при двамата партньори.

Посочените натурални екстракти имат силата да се справят със сексуалните дисфункции и при двата пола, като същевременно повлияват положително и психическото, и физическото им благосъстояние. Един от най-големите им позитиви е, че са ефективни без да вредят на здравето.

камагра банер

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 121

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари

Facebook страница

fb like
бъди номер едно
Share This