Еректилна дисфункция – всичко, което е нужно да знаете

еректилна дисфункция признаци

Еректилна дисфункция е често срещано сексуално смущение, с което се сблъскват мъже от всички възрасти. С какво се характеризира интимният проблем и кои са начините за справяне с него – ще узнаете в публикацията.

В статията ще прочетете:

Какво представлява сексуалното нарушение „еректилна дисфункция”?

Еректилната дисфункция, наричана още импотентност, е нарушение в способността на мъжа да постигне и поддържа нормална ерекция за осъществяване на полов акт. Докато смущението може да бъде изпитано в редки случаи, честият сблъсък с него повдига сериозен въпрос относно сексуалното здраве на мъжа. Много често, еректилната дисфункция може да се разчита и като сигнал за протичащ здравословен проблем. В тази връзка, интимното нарушение не бива да се неглижира и за овладяването му е необходимо да се търси решение.

Banner

Разпространение на проблема „еректилна дисфункция” сред мъжете

От еректилна дисфункция може да бъде засегнат всеки мъж и във всяка възраст. От сексуалното смущение най-често страдат мъжете, прехвърлили 40-те си години, като честотата на проблема се увеличава с напредване на възрастта. Младите мъже в своите най-сексуално активни години също могат да бъдат засегнати от еректилна дисфункция. При тях причините за поява на проблема могат да бъдат от психологически характер, да се дължат на състояния или заболявания, или да се коренят в лоши житейски навици.

Причини с физически характер за поява на еректилна дисфункция

Напредване на възрастта

Напредване на възрастта
Както споменахме, мъжете изпитват повече сексуални проблеми с напредване на възрастта. Честотата на разпространение на еректилната дисфункция се увеличава от 5 на 15% с нарастване на възрастта (от 40 до 70 години). Причините могат да бъдат свързани с борба със съпътстващо заболяване, понижаване на производството на тестостерон или влошаване качеството на живот.

Нисък тестостерон
Занижените нива на основния мъжки полов хормон тестостерон могат да отключат каскада от сексуални нарушения, включително и еректилна дисфункция. Спадът в производството на тестостерон е характерно смущение, което настъпва с напредване на възрастта. Нисък тестостерон обаче могат да имат и по-млади мъже. При тях проблемът може да се корени другаде и изисква задължителна консултация със специалист.

Състояния, заболявания и увреждания

 • наднормено тегло
 • затлъстяване
 • хормонален дисбаланс
 • сърдечно-съдови заболявания
 • атеросклероза
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • диабет
 • метаболитен синдром
 • заболявания на бъбреците
 • операции или увреждания на половия орган
 • увреждане на главния или гръбначния мозък
 • неврологични нарушения и заболявания
 • болест на Паркинсон
 • болест на Пейрони
 • Алцхаймер
 • епилепсия
 • множествена склероза
 • доброкачествена хиперплазия на простатата и медикаментозното лечение към нея
 • инсулт

Причини с психологически характер

Стрес, тревожност и депресия

Стрес, тревожност и депресия
Мозъкът се счита за „най-сексуалния” орган, от който започва мъжката ерекция. Той изпраща сигнали по нервните пътища до половия орган и е отговорен за стартирането на редицата физиологични процеси, които пораждат ерекцията. Стресът, тревожността и депресивните състояния са най-големите „убийци” на мъжката ерекция. Те се превръщат и в причини за нарушаване на цялостното сексуално изживяване. Могат да намалят сексуалното желание и да възпрепятстват постигането и поддържането на ерекцията. Същите негативни фактори могат да доведат до преждевременна еякулация и неспособност за достигане на пълно сексуално удоволствие. Резултатът често се изразя в още по-голямо задълбочаване на психологическите проблеми, несигурност в собствените възможности, спад в самочувствието. Всичко това затруднява сексуалните представяния в бъдеще и се отразява негативно върху интимната връзка с партньора.
Влошени отношения с интимния партньор

Добрите отношения с партньора играят огромна роля не само в романтичен, а и в сексуален аспект от връзката. За това е нужно да се обърне внимание върху тях, ако се изпитват сексуални затруднения от всякакъв тип или обща неудовлетвореност на двамата партньори от сексуалния им живот. Лошата комуникация, липсата на доверие в партньора, сексуалната несъвместимост, тревогата, страхът от нежелана бременност, както и редица други фактори могат да повлияят отношенията между двамата партньори. Негативното им проявление може да се отрази както върху сексуалните способности на мъжа, така и върху тези на жената. Представителите и на двата пола могат да се сблъскат със сексуални дисфункции, като най-често срещаните от тях са еректилни нарушения и понижено либидо.

Други рискови фактори за поява на еректилна дисфункция

 • лоши хранителни навици и лишаване от важни нутриенти за поддържане на добро общо здраве
 • злоупотреба с алкохол и/или забранени субстанции
 • тютюнопушене
 • прием на определени медикаменти
 • заседнал начин на живот
 • липса на адекватна физическа активност
 • високи нива на стрес
 • хронична умора
 • проблеми с венците и заболявания в устната кухина
 • нарушения на съня (напр. сънна апнея)

Основни стратегии за справяне с проблема „еректилна дисфункция”

диета при еректилна дисфункция

Придържане към здравословен режим на хранене
Спазването на пълноценна и балансирана диета се разглежда като ефективен метод за преодоляване на еректилната дисфункция. Мъжете, засегнати от проблема, е необходимо да изключат от менюто си богатите на вредни мазнини храни, преработените продукти и всички други, които имат лош ефект върху общото здравословно състояние. Добре е да консумират повече ядки, които са отличен източник на важни за сексуалното здраве витамини, минерали и аминокиселини. Да включат в хранителния си режим морски дарове, крехко месо, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Да следят калорийния си прием и да не надвишават препоръчаните стойности, ако целят да свалят излишно тегло.

Спортуване

Спортуване
Ежедневното изпълнение на физическа активност по избор също повлиява положително мъжкото полово здраве. Спортът е отличен начин за стимулиране на кръвоснабдяването на половия орган, повишаване на енергията, повдигане на тестостерона и снемане на стреса. Мъжете, засегнати от еректилна дисфункция, могат да насочат физическите си усилия към четири вида дейности. Те се отличават с особено добър резултат при овладяване на проблема. Това са силовите упражнения, тези, които имат укрепващ ефект върху тазовото дъно, кардио упражненията и техниките за релаксация.

Преустановяване на вредните навици
Отказът от вредните навици има цялостен ефект за подобряване на здравето, включително и сексуалните способности. За да бъдат мъжете в добра физическа и ментална кондиция е нужно да не консумират прекомерно алкохол и да не прибягват към забранени субстанции.

Контрол над стреса
Качествената почивка и установяването на добри навици за овладяване на ежедневния стрес се оказват едни от основните елементи, нужни за повишаване на мъжката потентност. Осигуряването им означава стабилност за мъжкото физическо и психическо здраве, което е крачка към справяне със сексуалните дисфункции.

Природна помощ при овладяване на еректилна дисфункция

женшен

Еректилната дисфункция се повлиява благоприятно при алтернативна терапия, представляваща комбинация от четири природни екстракта с отношение към мъжките сексуални смущения. Тя се основава на балансирано съчетание на екстракт от билките Женшен, Бабини зъби (Трибулус терестрис), лечебното растение Мака и аминокиселината L-аргинин.

Женшен способства за регулиране на хормоните, отключващи стрес и напрежение. Билката стимулира еректилната способност и повишава удоволствието от сексуалния акт.
Билката Бабини зъби, позната още като Трибулус терестрис, действа като естествен афродизиак – усилва сексуалното желание и помага за справяне със сексуалните проблеми. Съдейства още за повишаване на мъжката потентност и полова мощ, удължава ерекцията, повишава нивата на тестостерона.

Екстрактът от растението-чудо Мака усилва либидото и спомага за преодоляване на най-често срещаните сексуални смущения, в това число и еректилната дисфункция.
Аргинин е мощен стимулатор на мъжката полова мощ, който действа в различни насоки за подобряване на потентността. Увеличава кръвообращението към половия орган, повишава либидото и способства за подобряване на репродуктивната способност.

Съчетанието от ефектите на посочените естествени природни екстракти спомага за успешно и безопасно преодоляване на еректилните смущения и други съпътстващи нарушения от сексуален характер.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP).