тестостерон-възраст

Тестостерон – как се променят нивата му с възрастта?

1
(1)

Тестостерон е мощен полов хормон, който е способен да контролира сексуалната мощ на всеки мъж. Той е отговорен за много важни функции в мъжкия организъм, като регулиране производството на семенна течност, стимулиране покачването на мускулна маса, повишаване на енергията и дори влияе върху поведението. Без съмнение понижените нива на тестостерон в мъжкия организъм водят до объркване на някои функции, но това е естествен процес, част от остаряването на мъжа, също както понижените нива на половите хормони при жените по време на менопауза.

Друга важна роля на тестостерона е да спомогне за оформянето на развиващия се плод в утробата на майката по време на бременност. Той стимулира развитието на мъжката репродуктивна система и съдейства за развитието на мозъка. Но с оглед на това да се осигури здравето на мозъка на ембриона, нивата на тестостерон трябва да попаднат в много тясна граница. Изследвания установяват, че прекалено високите му нива при развитие на ембриона се свързват със заболяването аутизъм, а твърде ниските стойности повишават вероятността от развитие на Алцхаймер в по-късен етап от неговия живот.

Нива на тестостерон спрямо възрастта

Тестостеронът достига своите най-високи нива по време на юношеските години до навършване на пълнолетие. Първите физически признаци за високите нива на мъжките полови хормони се проявяват по време на пубертета – разширяване на раменете, промяна в тембъра на гласа, чертите на лицето стават по-мъжествени.
Но естественият спад в нивата на този съществен за мъжкото развитие полов хормон започва своя снижаващ ход след 30-та година на мъжа и всяка година нивата им намаляват с по 1%.

Banner

Тестостерон и стареене

Този хормон често е асоцииран с „фонтана на младостта“ в мъжката полова система. Затова естественият спад в нивата му с напредване на възрастта се проявява с определени промени в сексуалната функция на мъжа:

Но ниските нива на тестостерон могат да засегнат и други области от живота на един мъж. Възможно е да се появят проблеми със съня, емоционални промени, като ниска самоувереност и липса на мотивация, както и повишаване на процента подкожни мазнини, намалена костна плътност и отслабена мускулатура.

Поддържане на нормални нива на тестостерон

Нормалните граници на тестостерона при здрав мъжки организъм варират между 280 и 1100 ng/dL (нанограма на децилитър). Но е важно да се определи дали ниските нива на тестостерон са вследствие на нормалните процеси на стареене или се дължат на някакво смущение.

За правилното регулиране на мъжките полови хормони добър ефект оказва природният продукт Камагра / Kamagra®, който влияе добре за подобряване на ерекцията и увеличаване на либидото при силния пол.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.