нивата на тестостерон

Как се изменят нивата на тестостерон с възрастта?

3
(2)

Тестостерон е основният мъжки полов хормон. Действието му е изключително мощно дори в много малки концентрации. Ще посочим кои са нормалните концентрации на тестостерон в кръвта при мъжете в съответната възраст. Така ще може да прецените дали имате нисък тестостерон и дали имате нужда от мерки за повишаване на тестостерона.

Основни функции на тестостерона

Широката гама от функции на тестостерона включва регулиране на процеси като:

– производство на сперматозоиди (сперматогенеза)

Banner

– поддържане на либидото (сексуално влечение)

– натрупване на мускулна маса

– производство на енергия в тялото

– формиране на емоционалните реакции (агресия, възбуда и др.)

При толкова много процеси, които регулира е нормално спадът в нивата на тестостерон да има редица негативни проявления. За съжаление, понижаването на тестостерона е естествено последствие от напредването на възрастта.

Нормални референтни стойности на тестостерон при мъже на различна възраст

Ето какви стойности на тестостерон е нормално да се отчитат при мъжете на съответната възраст:

– 15-16 г. – над 3.5 наномола/литър кръв

– 18-20 г. – над 10.5 нмол/л

– след 30 г. Възраст – над 9.5 нмол/л

Пик в концентрацията на тестостерон в кръвта се отбелязва през пубертета и ранните години на полово съзряване на мъжа. За това свидетелстват определени характерни симптоми като промени в тембъра на гласа, разширяване на раменната обиколка и цялостно “възмъжаване” на тялото.

Изчислено е, че след 30-годишна възраст концентрацията на тестостерон намалява с около 1% на година.

Най-ниски стойности на тестостерон се отчитат при мъжете над 55-годишна възраст. За тях се говори, че навлизат в т.нар. мъжка менопауза, или андропауза. За спад в тестостерона говорят “симптоми” като:

– оредяване на косата

– отпускане на мускулатурата

– затлъстяване в областта на корема и талията

– липса на мотивация и увереност в собствените сили

– и най-вече понижаването на либидото, т.е. отслабване на сексуалното влечение

За естествено повишаване на тестостерона и подобряване на сексуалните функции

Това, че нивата на тестостерон естествено намаляват с възрастта не означава, че негативните ефекти не може да се преодолеят. Може, при това с помощта на изцяло природни средства.

За повишаване нивото на мъжките полови хормони може да се разчита на трибулус терестрис (бабини зъби). Екстрактът от това растение има андрогенно действие. Повишава нивото на тестостерон с около 30%, без да води до нежелани странични ефекти. Висококачествен екстракт от трибулус терестрис е включен в състава на Камагра / Kamagra®. Освен него Камагра съдържа още аминокиселината L-аргинин и екстракти от жен-шен и йохимбе. Комбинираният ефект от тези съставки помага не само за покачване на тестостерона, но и за повишаване на либидото, за стимулиране на физическата издръжливост и за подобряване на сексуалните функции.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP).