оксидативен стрес

Оксидативен стрес и ефектът му върху мъжката плодовитост

0
(0)

Безплодието е проблем, който се наблюдава при около 15% от двойките в световен мащаб и често се смята, че основно се дължи на женското участие. Но се оказва, че мъжкият фактор е в основата на не по-малко от 50% от случаите.

В действителност причините за мъжката инфертилност се дължат основно на въздействието на околната среда или на физиологични или генетични нарушения.
Редица клинични проучвания пък показват, че един от скритите фактори за безплодие при мъжете се оказва негативното въздействие на оксидативния стрес.

Оксидативен стрес – какво представлява и защо се свързва с импотентност при мъжете?

Оксидативният стрес се проявява с наличието на излишно количество оксиданти или реактивни кислородни видове, наричани още свободни радикали. Същевременно с това се наблюдават изчерпани антиоксидантни защитни механизми в клетките.

Banner

Редица научни изследвания определят целостта на ДНК на спермата като решаващ фактор за успешно оплождане и нормално ембрионално развитие. Но оксидативният стрес в действителност се свързва с намалена подвижност на сперматозоидите, увеличено увреждане на ДНК, ограничена акрозомна реакция и понижена скорост при ин витро (IVF) оплождане.

Оксидативен стрес – как въздейства върху мъжкия фертилитет?

Не едно е доказателството за връзка между оксидативния стрес и намалената способност на половите клетки да действат по предназначение.
Самият факт, че семенната течност съдържа големи количества ненаситени мастни киселини я предразполага към оксидация. Сперматозоидите с окислително увредено ДНК претърпяват програмирана клетъчна смърт, което може да доведе до импотентност при мъжете.
Също така по последни данни ниската еректилна способност, някои родилни дефекти и лошото ембрионално развитие са в корелация с високата чувствителност на сперматозоидите към негативния ефект от окислителните процеси в организма.

Как да се повиши мъжката плодовитост и да се ограничат негативните последствия от оксидативния стрес?

Един от основните методи за неутрализиране на негативното въздействие от оксидативния стрес е чрез прием на достатъчно количество антиоксиданти. Тези вещества изпълняват функцията на защитници на клетките от действието на свободните радикали.

А това, което може да се направи за повишаване на подвижността на сперматозоидите и подобряване на плодовитостта и половата мощ при мъжете, е да се повишат нивата на хормона тестостерон по естествен и безвреден начин. Той е отговорен за регулиране на производството на семенна течност. Това може да се осъществи чрез прием на природния продукт Камагра / Kamagra®. Той съдейства за постигане и задържане на качествена ерекция, повишава либидото и най-важното – увеличава нивото на мъжките полови хормони с до 33%. Продуктът е предназначен за дългосрочно решение на намалена потентност и е създаден специално за мъже!

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.