проблеми с тестисите

Проблеми с тестисите – налице след спиране на стероиди

5
(2)

До дългосрочни проблеми с тестисите могат да доведат анаболните стероиди. За това предупреждават учени в свое изследване. Резултатите са публикувани в изданието от 9 март 2021 г. на The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM).

Анаболните стероиди (анаболно-андрогенни стероиди) са синтетични вещества, наподобяващи основния мъжки полов хормон тестостерон. „Спортисти и фитнес ентусиасти често използват незаконно стероиди. Целта им е да натрупат повече мускулна маса, да увеличат силата при тренировка и да подобрят физическото си представяне. Това обаче крие много рискове“, подчертава д-р Джон Расмусен, постдокторант в университетската болница в Копенхаген и водещ автор на изследването.

Едни от най-големите опасности от незаконно приеманите анаболи са:

Banner
  • разрастване на млечните жлези (гинекомастия)
  • загуба на коса
  • намаляване обема на тестисите
  • нарушаване на сърдечната функция
  • стесняване на артериите
  • високо кръвно налягане
  • повишен холестерол и триглицериди
  • акне
  • тревожност, депресия, агресивност
  • безплодие (стерилитет)
  • еректилна дисфункция (импотентност)

Злоупотребата с анаболни стероиди може да причини също проблеми с тестисите, като понижи бързо или много тестостерона при мъжете

Състоянието е известно като хипогонадизъм и се свързва с импотентност, намалено либидо и безплодие. И тук логично изниква въпросът – дали ще продължи да има дефицит на тестостерон след спирането на стероидите. Според д-р Расмусен и неговия екип отговорът е положителен. Те откриват доказателства за нарушена функция на тестисите години след спиране на анболите.

Учените анализират данни на 132 мъже на възраст между 18 и 50 години. Състоянието на изследваните лица е проследявано в период от 3 години (между 2014 и 2017 г.). Близо 1/3 от мъжете никога не са използвали анаболни стероиди. Друга 1/3 са потребители на тези вещества. Останалите са спрели приема им средно около 32 месеца преди проследяването.

Тъй като стойностите на тестостерона варират значително през деня, което прави резултатите ненадеждни, изследователите се фокусират върху маркера INSL3. Това е хормон, синтезиран от същите тестикуларни клетки, които произвеждат тестостерон. Стойностите му обаче са по-стабилни, а оттам и резултатите по-надеждни.

При анализа на данните учените установяват, че…

  • употребяващите стероиди имат значително по-ниски нива на INSL3, отколкото бившите потребители и мъжете, които никога не са приемали стероиди
  • години след спиране на стероидите нивата на INSL3 при бившите потребители са доста по-ниски от тези на мъжете, които никога не са използвали стероиди

Това дава основание на учените да смятат, че анаболите причиняват трайни увреждания на тестисите.

  • колкото по-продължителен е приемът на стероиди, толкова по-ниски остават нивата на INSL3 във времето след спиране на веществата

С оглед на всичко това призивът на изследователите е:

  • анаболите да се използват с повишено внимание и само по предписание на лекар

Висококачествено средство с изцяло природен състав, което помага за преодоляване на проблеми с тестисите е…

Камагра / Kamagra® – четворна формула за сексуално самочувствие. Активни съставки са 4 от най- мощните природни вещества с отношение към сексуалната дисфункция при мъжете и жените. Всяка капсула от съдържа стандартизирани екстракти от Трибулус терестрис (Бабини зъби) 250 mg, L-аргинин 150 mg, Мака 100 mg, Женшен 100 mg. Съставките са комбинирани така че да:

  • повишават нивото на тестостерона в мъжкия организъм
  • влияят положително върху качеството на ерекцията, сексуалната способност и либидото
  • действат благоприятно при нарушена репродуктивна способност

Продуктът е предвиден за дългосрочно решение, а не за моментен ефект. Има добра поносимост дори при продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Търсете в най-близката аптека или поръчайте от www.momo.bg – сайтът на онлайн магазин МоМо.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.