Менопауза при мъжете

Менопауза при мъжете – съществува ли?

5
(1)

Промени в настроението, нарушения на съня, горещи вълни, прекомерно изпотяване, болки в ставите, наддаване на тегло, загуба на мускулна маса и намалено желание за секс – забелязвали ли сте ги във вас, ако сте навършили заветните години за менопауза при мъжете? Такива оплаквания могат да бъдат ясно свързани с внезапната хормонална промяна, която настъпва в телата – както на жените, така и на мъжете. За симптомите на женската менопауза знаем много повече, но е важно да се образоваме и за менопаузата при мъжете, за да сме подготвени със случващото се около нас, и в нас.

Има ли менопауза при мъжете?

Мъжете са различни от жените, дори когато става дума за менопауза. Всъщност, специалистите казват, че няма “истинска” менопауза при мъжете, която да може да се сравни с тази при жените, така че – андропаузата (менопаузата при мъжете) не е аналог на женската менопауза.

Това далеч не означава, че мъжете не изпитват промени в хормоналния си баланс или този на тестостерона, защото и тук има климактериум, т.е. градация на половите хормони с течение на живота. Фактът, че мъжете нямат “директна” менопауза, не означава, че те не изпитват нейните симптоми. А, преди всичко, зад тях могат да стоят медицински причини, свързани с половите хормони. И по-точно, нещата при мъжете се случват малко по-различно, отколкото при жените и при тях няма драстичен андрогенен дефицит, т.е. липса на полови хормони, както се случва при жените с естрогена.

Banner

Какво се случва с хормоните в менопаузата при мъжете?

Нивото на тестостерон започва да спада – не внезапно. Понякога, дори още през 30-те години, но най-често от 40-те нататък, делът на хормона тестостерон в тялото, започва да намалява с около 1 до 2% годишно. Именно, защото този процес е постепенен, много мъже не изпитват осезаеми симптоми, сравними с тези на женската менопауза.

Какви са симптомите при дефицит на тестостерон?

Естествено, намаляването на тестостерона в менопаузата при мъжете, трябва да се разграничава от истинския тестостеронов дефицит. Класическите симптоми за хипогонадизъм са липса на мотивация, покачване на тегло, намаляване на мускулна маса, горещи вълни, нарушения на съня, намалена костна плътност и липса на физическа сила.

Менопауза при мъжете – какви са симптомите?

Средната възраст е време за промяна – социална и психологическа. В допълнение към стреса, има и ясни физически промени, които много мъже често възприемат като симптоми на мъжката менопауза, а те са например:

Нарушения на съня, защото от една страна биоритъмът се променя, а от друга – хъркането с паузи в дишането играе огромна роля.

Наддаването на тегло също е симптом, който засяга много мъже, защото нивата на тестостерон в тялото се променят, а с това и мускулната маса. Затлъстяването също може да се дължи от липсата на упражнения и спорт.

Намаляване на мускулната маса и липсата на сила всъщност са нещо нормално с напредване на възрастта, защото на мъжкото тяло му става по-трудно да изгражда и поддържа мускулна маса.

Намаляване на сексуалното желание и еректилна дисфункция – освен сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както и нарушения във функцията на щитовидната жлеза, така и психологически фактори вземат превес.

Затруднена концентрация – тя също може да бъде причинена от недобър или недостатъчен сън, но и от стрес.

И за финал, липсата на мотивация – отново може да бъде в резултат на стрес и пренатоварване, но също може да е признак на депресия, а статистически погледнато, мъжете между 45 и 65 години са най-често засегнати от подобни състояния.

Представихме ви менопаузата при мъжете – накратко, а в следващите редове ще научите как да я контролирате със силата изцяло на природата.

Овладейте симптомите при мъжката менопауза

Вече знаем, че мъжете и жените имат сходни симптоми в определен период от живота, но те не протичат еднакво. Това, обаче, означава, че психическото здраве и комуникацията с партньора ви са от изключително значение за вашите взаимоотношения. Важи и за двете страни – необходимо е да споделяте на човека до себе си и да му давате правилна информация как се чувствате.

А, за ефективно справяне със симптомите при мъжката менопауза, доверете се на Камагра / Kamagra®. Продуктът е разработен на базата на висококачествени екстракти с отношение към всяка от сексуалните дисфункции. Женшен, Трибулус терестрис (Бабини зъби), Мака и L-аргинин – комбинацията действа за продължително овладяване на интимните проблеми, както при мъже, така и при жени, а също така повишава ниското либидо. Освен всички тези ползи, продуктът ще намали стреса и изтощението във вашия организъм, с цел по-добър сексуален живот. Получавате и висок профил на безопасност, което прави природното средство подходящо за продължителна употреба.

Може да го откриете в аптечната мрежа, в цялата страна, както и да поръчате лесно, бързо и удобно през сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.