фертилността

Фертилността и ролята на витамин D според специалистите

5
(1)

Слънчевият витамин D може да играе важна роля за фертилността (плодовитостта) при мъжете и жените. Това предполагат експерти по репродуктивно здраве. Повече по въпроса можете да прочетете в следващите редове.

Още за връзката между фертилността и витамин D

Изследвания доказват наличие на рецептори за витамин D в клетки, тъкани и органи, свързани с плодовитостта при човека, като:

 • хипоталамус и хипофиза
 • яйчници
 • матка
 • щитовидна жлеза
 • плацента и жълтъчна торбичка
 • яйцеклетка
 • трофобласт (външният слой на зародишния мехур, от който в началото зародишът получава храна)
 • черния дроб на плода
 • фетален скелет

Всичко това прави ролята на витамин D от съществено значение за естествената способност за зачеване на потомство. Това изтъква специалистът по акушерство и гинекология д-р Хосе Луис Нейро от университетска болница „Крусес“ в Билбао, Испания. По време на XIX конференция, организирана от специализирания център по гинекология и образна диагностика „HM Габинете Веласкес“, той информира, че:

Banner
 • по-ниските нива на 25-хидроксивитамин D във фоликуларната течност са свързани с по-малък шанс за оплождане, имплантиране и постигане на клинична бременност

Отваряме една скоба, че…

 • 25-хидроксивитамин D (25-OH Вит. D) е метаболитът, който обичайно се измерва и отразява количеството на витамин D в организма

Определянето му служи за откриване на недоимък или повишени нива.

„Ниските нива на витамин D във фоликуларната течност корелират директно с плазмените нива на 25-OH Вит. D“, уточнява д-р Нейро.

В разговор с д-р Естебан Йодар, завеждащ Отделението по ендокринология и клинично хранене в болница „Киронсалюд“ в Мадрид, д-р Нейро подчертава, че:

Причината е, че има рецептори за витамин D в мъжките тестиси и простатата.

По време на дискусията д-р Нейро и д-р Йодар разглеждат детайлно влиянието на витамин D върху ендокринната система. „Витамин D регулира близо 3% от гените на хората“, отбелязват специалистите и приканват той да се набавя в достатъчно количество.

Освен витамин D от важно значение за фертилността при мъже и жени е…

Камагра / Kamagra® – продукт, почерпил сила от природата, за подобряване на сексуалните функции и плодовитостта. Всяка капсула съчетава в себе си благотворното действие на стандартизирани екстракти от:

Съставките са комбинирани така че да:

Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Осигурява дългосрочно и трайно решение. За постигане на оптимално резултати е желателно да се приема продължително време по 1 капсула до 3 пъти дневно след хранене.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP).