андрогенен хормон

Основният андрогенен хормон тестостерон и храната

5
(1)

Рискът от дефицит на главния андрогенен хормон тестостерон е по-висок при затлъстели мъже на диета с висок диетичен възпалителен индекс (DII). Това установява ново проучване на изследователи от Западнокитайския медицински център на университета „Съчуан“ в гр. Чънду. Резултатите са публикувани в изданието The Journal of Urology.

Учените проучват връзката между DII и недостига на главния андрогенен хормон тестостерон сред…

4151 мъже от Национално проучване за здраве и хранене. Участниците отговарят на анкета, свързана с храната, която консумират, и изследват нивото си на полови хормони в организма. Диетичният възпалителен индекс е изчислен въз основа на начина на хранене на всеки доброволец.

Стойностите на DII варират от 5,05 (горна граница за отсъствие на възпаление) до над 5,48 (маркер за наличие на възпаление). Резултатите за средната стойност на общия тестостерон са съответно:

Banner
  • 410,42 ng/dL при мъжете, които приемат голямо количество възпалителни храни
  • 422,71 ng/dL при мъжете на възможно най-противовъзпалителната диета

Приблизително 25% от участниците имат нисък тестостерон (< 300 ng/dL). Рискът от дефицит на тестостерон е с около 30% по-висок при мъжете, които наблягат на храни, причиняващи възпаление в организма. Резултатите са валидни дори когато се контролират други рискови фактори. Примери за такива са индекс на телесна маса (важен критерий за наличието на наднормено тегло и затлъстяване) и тютюнопушене.

Резултатите от крайния анализ сочат, че…

  • възможността за недостиг на тестостерон е най-голяма при мъжете със затлъстяване, които се придържат към диета с висок DII

Рискът от тестостеронов дефицит при тази група мъже е с около 60% по-висок от този при затлъстели мъже на диета с по-нисък DII.

„Хроничното възпаление стои в основата на затлъстяването. Имайки предвид това, затлъстелите мъжете трябва да избягват приема на възпалителни храни. В противен случай рискуват възпалителните процеси да ескалират и да се сблъскат с нови здравословни проблеми като нисък тестостерон“, предупреждават учените.

За поддържане на оптимално ниво на основния андрогенен хормон тестостерон в кръвта специалистите у нас препоръчват…

Камагра / Kamagra® – изцяло природен продукт с благотворен ефект върху сексуалната функция. Със своята мощна природна формула, съдържаща съставки с доказано действие (Трибулус терестрис, L-аргинин, Мака и Женшен) той се прилага при:

Продуктът осигурява дългосрочно решение. За оптимални резултати е нужен продължителен прием по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Напълно безопасен е и има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Може да бъде закупен от аптеките в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес –www.momo.bg.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP).