Приапизъм

Приапизъм – неволна ерекция без сексуална възбуда

5
(1)

Приапизъм – неволна ерекция, която не е свързана със сексуална възбуда и трае повече от 4-6 часа. Ерекция с такава продължителност неминуемо е съпроводена с болка и промяна на цвета на кожата на половия член.Тя изисква незабавна медицинска намеса!

Приапизъм може да се появи във всяка възраст, в повечето случаи при деца от 5 до 10 години и при мъже на възраст от 20 до 50 години. Това е рядко срещано заболяване. Пациентите с този проблем са само 0,2% от всички, които се обръщат към лекар по повод сексуални нарушения.

Незабавно потърсете лекар, ако:

Banner

Ерекцията продължава повече от 4 часа
Ерекцията трае по-малко от 4 часа, но е придружена от болка

Причини за възникване на приапизъм

Непосредствената причина за приапизъм се явява нарушение на притока на кръв в кавернозните тела на пениса. В някои случаи е налице значително увеличение на притока на артериална кръв, което води до препълване на кавернозните тела. В други случаи възниква влошаване на венозния отток, със застой на кръв и изменение на нейните свойства – исхемичен приапизъм.

Заболявания, при които може да възникне приапизъм:

  • Неврологични заболявания (тумор в мозъка, увреждане на гръбначния мозък, последствия от черепно-мозъчна травма, множествена склероза);
  • Заболявания на кръвта (левкемия, сърповидно-клетъчна анемия);
  • Заболявания на мъжките полови органи (възпаления, тумори и травми на половия член);
  • Интоксикация (наркотични вещества или прием на прекомерни количества алкохол, хронична бъбречна недостатъчност);
  • Генитални травми.

Други фактори, които могат до доведат до приапизъм:

  • Травми на гръбначния мозък;
  • Заболявания на нервната система – множествена склероза;
  • Метаболитни заболявания – диабет;
  • Кръвни съсиреци;
  • Отравяне с токсини (ухапване от скорпион или черна вдовица (Latrodectus mactans)).

Какво следва, ако се случи?

Истинският приапизъм започва внезапно, обикновено по време на сън. Пенисът става максимално напрегнат. В същото време, процесът на нормално уриниране не е нарушен, тъй като с кръв се препълват само кавернозните тела на половия член, а уретера, главата на пениса и простатата не участват в ерекцията. Ерекцията е съпроводена от болка в основата на пениса и перинеума, която възниква няколко часа след началото на пристъпа. Понякога половият член се подува, особено кожичката, покриваща главичката (препуциум).

Сексуалната възбуда не е характерна за приапизъм. Половият акт не носи облекчение, тъй като, проблемът не приключва с еякулацията и не води до отслабване на ерекцията, а само засилва болката.

Пулсиращият нощен приапизъм се проявява под формата на кратковременни болезнени ерекции по време на сън. В началото ерекции със събуждания са доста редки (например, веднъж на седмица), но постепенно стават все по-чести, случват се по няколко пъти на нощ и стават все по-болезнени и мъчителни.

Диагностика

При наличие на болезнена ерекция, която продължава няколко часа, е необходима незабавна лекарска намеса. Въпреки оплакванията, мъжете често търсят медицинска помощ твърде късно. Основната причина е притеснение, а нерядко и незнание към кой лекар да се обърнат. Универсалният съвет в тези случаи е: „Бърза помощ“.

Диагноза „приапизъм“ се поставя от андролог, уролог или хирург, след преглед. Назначава се пълен преглед, тъй като зад приапизъм може да се крие много сериозно заболяване.

Типът приапизъм може да се определи, след като се направи изследване на кръвните газове – в половия член се вкарва тънка игла за вземане на малко количество кръв. Ако кръвта е тъмна, то най-вероятно се касае за исхемичен приапизъм, ако кръвта е светло червена – неисхемичен приапизъм. Лабораторните изследвания на кръвните газове са по-точни.

Лечение

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-ефективно ще бъде. Добър ефект дава двустранното вътреартериално инжектиране на новокаин в бедрената артерия. Лечението се извършва само в стационарни условия при постоянен контрол на кръвното налягане.
Ако медикаментозното лечение на приапизъм се окаже неуспешно, е необходима спешна хирургическа намеса.

Тя се заключава в създаване на дрениращи съдове между вените на половия член и други вени, с цел ускоряване на кръвния отток. Дори и в случай на ефективно лечение, трябва да бъдат подготвени за факта, че след лечението може да възникне временна импотентност. Но не се притеснявайте. След известно време сексуалната функция ще се върне към нормален ритъм.

Неисхемическият приапизъм често преминава от само себе си без лечение. Тъй като рискът от увреждане на тъканта при този тип приапизъм не съществува, лекарят може да избере тактика на изчакване. Прилагането на студен компрес до перинеума, в основата на пениса, може да помогне за възвръщане на пениса в нормално състояние.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.