плодовитост при мъжете

Плодовитост при мъжете – ковид ѝ влияе отрицателно

5
(1)

Ковид пандемията оставя негативен отпечатък дори върху плодовитост при мъжете. Причините за проблема са разнообразни. В редовете по-долу хвърляме малко повече светлина върху по-важните от тях.

Негативно въздействие на коронавируса върху сперматозоидите

SARS-CoV-2, вирусът, причинител на COVID-19, не атакува мъжките полови клетки – сперматозоиди, но той индиректно може да повлияе на тяхното качество и количество. Това си има своето обяснение. То е свързано с факта, че много клетки в тестисите, които са важни за развитието и узряването на сперматозоидите, имат АCЕ-2 рецептори. Коронавирусът се свързва именно с тези рецептори, за да навлезе в тялото.

Тук е мястото да кажем, че тестикуларно увреждане е регистрирано и при епидемията с ТОРС през ноември 2002 г. и юли 2003 г. Сходството не е случайно. То се дължи на тясната генетична свързаност на ТОРС коронавируса и SARS-CoV-2 коронавируса.

Banner

Предвид казаното дотук специалистите по репродуктивно здраве приканват мъжете, преболедували COVID-19, да си направят качествено изследване на спермата (спермограма). В случай на отклонения в спермограмата съветът им е да се търси навременно решение на проблемите.

Ежедневно излагане на високи нива на стрес – фактор за намалена плодовитост при мъжете

Стресът от пандемията, свързан със страха от разболяване и загубата на работа, също се отразява негативно на мъжката плодовитост. Причината, поради която това се случва, е, че се нарушава балансът между работата на хипоталамуса, хипофизната жлеза и надбъбречните жлези. Само по себе си това е предпоставка за увреждане на сперматозоидите.

Прилагане на антивирусна терапия срещу COVID-19

Редица вирусни лекарства, използвани в борбата с ковид, могат да имат страничен ефект върху качеството на спермата, а оттам и върху мъжката плодовитост. Примери за такива са ремдесивир, рибавирин, лопинавир/ритонавир, хлорохин и хидроксихлорохин. Ето защо специалистите призовават за разширяване на клиничните изследвания върху по-безопасни лекарствени средства, показали ефективност срещу същото семейство вируси, към което принадлежи SARS CoV-2.

Изцяло природен продукт за по-добра плодовитост на мъжете в условия на коронавирус

За подобряване на качеството на спермата и плодовитостта при мъжете специалистите у нас препоръчват на мъжете Камагра / Kamagra®. Продуктът е 100% натурален, не крие риск за здравето и е подходящ за продължителен прием. Благодарение на рационалната комбинация от стандартизирани екстракти от Трибулус терестрис (Бабини зъби), L-аргинин, Мака и Женшен той:

За постигане на оптимален ефект е желателен продължителен прием по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от www.momo.bg – сайтът на електронен магазин МоМо, достъпен от всяка точка на страната по всяко време на денонощието.

Колко полезна беше тази информация?

Кликнете върху звезда, за да дадете своята оцента!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази информация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази информация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим информацията в тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации...

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в информацията.

Сподели:
Важно съобщение

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че на българския пазар се предлагат продукти с търговско наименование Камагра, които нямат нищо общо с Оригиналния продукт Камагра, произвеждан от фирма Борола ООД.

В Борола ООД е разработена и внедрена интегрирана система за управление в съответствие с изискванията на международните стандарти ISO 9001:2015 и система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP), с което се гарантира високо качество и безопасност на произвежданите продукти, включително и на Оригиналния продукт Камагра.